turf2.png

Dette må du vite om torvtak

Av Roger Mikalsen on 16.02.17 10:33

Torvtak er en av de eldste taktekkingene vi kjenner til, men den holder seg ikke lenge dersom underlaget er feil. Still forberedt med kunnskapen du trenger.


For dem som skal ha gress på taket kreves det en viss spesialkunnskap. Torvtak stiller spesielle krav til takkonstruksjonen, og særlig til underlagsbelegg. Vi har samlet det viktigste du må vite om underlag for torvtak, samt noen andre generelle tips til slutt.


Les mer: Last ned e-boken

 


Hvilken type underlagsbelegg burde brukes?

Et godt torvtak skal være rustet for de norske årstidene. Det betyr at det må være svalende om sommeren, og varmeisolerende om vinteren.

Det er også helt essensielt at torven ligger på et fast underlag. Vanligvis bruker du asfaltbaserte takbelegg som festes til underlaget. Takbelegget burde ha klebing i skjøtene mellom der det rulles ut, slik at det danner et tett sjikt over hele takflaten uten sprekker.

En vanlig undertakspapp som gamle D-glass har klebing i omlegg, men er ikke god nok om jobben skal gjøres skikkelig.

Du kan alternativt bruke membraner som sveises i skjøtene i stedet for å bruke klebing, men dette må gjøres av profesjonelle taktekkere.

Oppå dette sjiktet legger du deretter et nytt sjikt med torvtaksplater av knotteplast. De beskytter mot oksidasjonsstoffene i torven, som du legger direkte oppå disse igjen.

Alle beslag på torvtak skal være laget av humusresistent materiale, det vil si minimum 0,6 millimeter kobberplater eller minimum 1,25 millimeter blyplater.

Skjermbilde 2017-02-16 kl. 10.15.08-1.png

 

Forholdsregler ved bratte tak

Ved for bratte tak er det fare for at torven begynner å sige. Anbefalt takfall for torvtak er på mellom 15°– 35°. Ved brattere takfall enn 23° anbefaler vi å benytte lekter av impregnert materiale som støttes mot torvstokken.

Disse bør ikke festes gjennom tettesjiktet, da det kan føre til lekkasje. Det er også viktig å sørge for at torvstokkene er dimensjonert for den ekstra belastningen.

Hvis ikke har du også muligheten for å feste lektene med wire, et slags tau, over mønet.

Torv er tungt

Hvor tung torven er avhenger av flere faktorer, som torvtype, nedbørsmengde og vanning. En grei tommelfingerregel er å regne en egenvekt på 3 kN/m2 for torvlaget. Vekten av 150 millimeter torv er omtrent 130- 300 kg/m2 (som tilsvarer 1,3- 3,0 KN/m2)

Bærekonstruksjonen må beregnes og dimensjoneres for å ta hensyn til denne vekten.

I tillegg kan det være problematisk å installere torvtak i deler av landet med mye snølast. Ta forholdene i betraktning før du begynner.

Last ned e-boken Full introduksjon til undertak
Roger Mikalsen

Abonner på bloggen

Abonner på vår blogg og få en samling av våre nyeste bloggposter på epost, en gang i måneden.

  • Tak
  • Vegg
  • Grunn